L’equip

Actualment, Aur-Art compta amb un equip de pedagogs/es, mestres, artesans/es i historiadors/es, recreadors/es històrics/es, actors i actrius, en plantilla i col·laboradors,que composen el grup perfecte per a portar a terme la tasca que en el seu dia ens vam imposar.

Considerem que per a assolir els objectius que ens proposem són necessaris perfils professionals i acadèmics multidisciplinars i transversals. Si bé el coneixement de la Història i el patrimoni són característiques fonamentals per als membres de l’equip, no ho és menys la capacitat comunicativa, la motivació per la divulgació i la didàctica i l’actitud activa cap a l’aprenentatge continu, imprescindible en el món de la història i l’arqueologia, en constant actualització.

Trajectòria

Des de 2009

Aur-Art neix a l’any 2009 amb l’objectiu d’apropar la cultura a les xiquetes i xiquets a través d’activitats extraescolars i de temps lliure. Molt prompte, ens vam adonar de la necessitat de transmetre la Història a les xiquetes, xiquets i joves d’una forma comprensible, motivadora i que els traguera de l’escola i els posara en el punt exacte on els fets es van desenvolupar, que comprengueren el per què i que així, començaren a estimar-la.

És d’aquesta manera que vam començar a elaborar programes divulgatius d’activitats en el marc d’esdeveniments relacionats amb la Història i el patrimoni.

Col·laboracions amb museus

Des dels inicis de la nostra activitat hem tingut l’oportunitat de desenvolupar multitud de programes didàctics en col·laboració amb museus com ara el MUCBE, Museu del Torrelló d’Almassora, MUHBO, MUCC, MARQ, etc. i centres d’interpretació i jaciments arreu de les comarques de Castelló així com a altres províncies (València, Alacant, Tarragona, Girona, Barcelona, Terol, Saragossa, etc.)

Educació

Són moltes les escoles i instituts que han participat en activitats didàctiques per al descobriment de diferents etapes i cultures de la Història i la Prehistòria, als propis centres educatius o a espais amb valor històric i patrimonial.

Tanmateix, des d’Aur-Art s’han impartit algunes sessions formatives dirigides a professorat i professionals del patrimoni con ara en el marc la sessió “La recreació històrica com a eina per a la socialització de la Història i el Patrimoni” dins de la programació de l’assignatura de Recreació Històrica del Màster de Gestió del Patrimoni Històric i Cultural de la Universitat de Barcelona o la participació com a ponents en el seminari “Patrimoni a l’aula”, activitat organitzada per la Secretaria Autonòmica d’Educació i Formació Professional de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, dins del Pla de Formació Permanent del Professorat per al curs 2019/2020 i realitzada a l’ IES “Ximén d’Urrea” (L’ALCORA).

Articles i Ponències

A més, membres de l’equip d’Aur-Art realitzen tasques de recerca i han publicat en els últims anys articles científics en mitjans especialitzats.

Articles publicats
  • Peiró, M. J. (2021). Dos experiencias didácticas en el” Castell Vell” de Castellón: entre el patrimonio histórico y la tradición local. En Darío Español y Jesús Gerardo Franco (Coords.) Recreación histórica y didáctica del patrimonio: nuevos horizontes para un cambio de modelo en la difusión del pasado. Trea. 235-256.
  • Jiménez, L. y Peiró, M. J. (2020). Socialització del patrimoni arqueològic d´època ibèrica a través de la reconstrucció històrica: experiències al Puig de la Nau de Benicarló. Memòria Viva, 12. Servei de Comunicació i Publicacions UJI. 129-138.
  • Jiménez, L., Lliteres, F. M., Peiró M.J. (2021) Tejiendo con los hilos del conocimiento histórico: La reconstrucción de la indumentaria para la didáctica de la historia. En Isabel Campi (coord.) Libro de actas del III Coloquio de Investigadores en Textil y Moda. Fundación Historia del Diseño. Centre de Documentació i Museu Tèxtil. 205-213.
Articles acceptats per a la seua publicació
  • Español, D., Jiménez, L., Lliteres, F. M. y Peiró, M. J. Revivir la Historia del Carrer del Balç de Manresa. Didáctica e Historia Pública. TREA.
  •  Jiménez, L., Moratona, A., Sales, S. y Peiró, M. J. Castillos vivos: Recreación Històrica para la didáctica del Arte y la vida cotidiana en los siglos XIII y XIV.
  • Díaz Aguirre, L. y Peiró Delgado, M. J. Cuerpo de hombre, ropa de mujer: la vestimenta de los “afeminados” en la Antigua Roma como seña de identidad. IV Col·loqui d´investigadors/es en tèxtil i moda.
Ponències
  • Miguélez, A., Alfonso, J., Peiró, M. J. (23 de septiembre de 2022) La reconstrucció de personatges a partir de les fonts arqueològiques per a la comprensió empática de la Història. Els habitants de la Vil·la Romana de Vinamargo (Castelló). Jornades de Museus: Museus Visibles. Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

Metodologia

A través dels nostres programes didàctics, afavorim l’aprenentatge motivat i significatiu de la Història.

Aur-Art dissenya totes les seues activitats des d’una concepció activa.

Vore, escoltar, manipular, provar i comprovar; acudir a les fonts i formular hipòtesis; construir coneixements; aprendre de forma conscient i crítica.

Per a formular les activitats més adients en cada cas, Aur-Art basa la seua acció didàctica en la investigació historiogràfica i també en relació amb les metodologies didàctiques més innovadores així com els recursos i eines a la nostra disposició.

Podem distingir tres grans tipus de recursos que són susceptibles de ser combinats i adaptats segons les necessitats concretes: Tallers, Living History i Gamificació/Simulació.

Tallers

ARQUEOLOGIA EXPERIENCIAL

Ofereixen als/les participants l’oportunitat de descobrir les tècniques, els processos de producció i en general, les formes de fer d’altres temps i altres cultures.

Living History

RECONSTRUCCIÓ HISTÒRICA

L’objectiu de les activitats considerades living history és oferir als/les participants l’oportunitat d’obtenir informació sobre la vida en un determinat període històric i/o geogràfic.

Gamificació i Simulació

A través dels tallers i jocs de simulació els/les participants podran experimentar amb tècniques, objectes i altres aspectes de la vida als diferents períodes històrics.

Skip to content