Arqueologia experiencial
A partir de les fonts de què disposem mirarem de posar a prova les hipòtesis experimentant amb els materials.
Aquestes activitats presenten multitud d’aspectes de les diferents etapes històriques i es classifiquen en àrees que s’adaptaran al període o element patrimonial concret: tècniques constructives, alimentació, pràctiques artesanals, art, guerra, etc.
Gamificació i simulació
A través dels tallers i jocs de simulació els/les participants podran experimentar amb tècniques, objectes i altres aspectes de la vida als diferents períodes històrics a partir de materials de fàcil manipulació quan els materials originals no són aptes per al treball amb xiquets/tes i famílies o quan els processos no poden ser reproduïts amb seguretat.
També és el cas dels jocs de taula i d’habilitat documentats i de jocs educatius sobre les diferents èpoques.
Activitats
Dissenyem i implementem activitats que poden desenvolupar-se als centres educatius, a jaciments i centres d’interpretació o a museus. També es poden portar a terme a contextos més lúdics com ara fires o jornades festives.
Algunes de les activitats experiencials i tallers tenen una llarga trajectòria i han esdevingut una activitat extraescolar anual per a centres d’algunes localitats a través de les iniciatives dels corresponents ajuntaments.
Activitats anuals
- Setmana escolar al Puig de la Nau de Benicarló – Ajuntament de Benicarló / MUCBE
- Setmana dels Museus – Ajuntament d’Almassora / Museu del Torrelló
- Tallers didàctics setmanals – Ajuntament de Borriol / Museu d’Història de Borriol
- Visites didàctiques a la Vil·la Romana de Vinamargo – Ajuntament de Castelló / MUCC
Activitats puntuals o recents
- Jornades de la Bastida de les Alcusses (des de 2022) – Ajuntament de Moixent / Museu Arqueològic Municipal de Moixent.
- Jornada didáctica al MARS (des de 2022) – Ajuntament de Silla / MARS (Museu d’Història i Arqueología de Silla)
Escoles i Instituts
Anualment visitem multitud d’escoles i instituts per a traslladar els xiquets i xiquetes en un viatge en el temps segons les necessitats específiques I plans d’estudis.
En l’àmbit de la didàctica i l’experimentació, estem especialmente orgullosos del nostre programa “Un estiu al Castell Vell 2019”: es tracta d’un campus d’estiu que portava als xiquets i xiquetes de Castelló a l’entorn del Castell durant quinze diez per a aprendre, a través d’activitats participatives, experiències i jocs, moltes coses sobre els castells medievals i el seu context, a partir del patrimoni propi.
Voleu consultar-nos com podeu contractar una jornada didàctica?”
La Didàctica de la Història i el Patrimoni
Els tres pilars sobre els que es fonamenten els nostres dissenys didàctics són:
Aprenentatge actiu i significatiu
Aur-Art dissenya totes les seues activitats des d’una concepció activa. Vore, escoltar, manipular, provar i comprovar, acudir a les fonts i formular hipòtesis; construir coneixements; aprendre de forma conscient i crítica.
Didàctica des de la investigació
- Investigació didàctica
- Investigació històrica i arqueològica
- Investigació com a metodologia d’aprenentatge
D’allò concret a allò general
Patrimoni històric i arqueològic proper, història local, museus i centres d’interpretació com a recurs, punt de partida i fil conductor per a la didàctica de la Història